Lekki jak chmurka niskowęglowodanowy chlebek bez mąki
listopad 25, 2022
0 Komentarzy
Lekki jak chmurka niskowęglowodanowy chlebek bez mąki
Poniższy przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych stron Low Carb Yum, autorstwa Lisy MarcAurele z Connecticut. Jak mówi Lisa, hasło przewodnie jej strony to "jak w łatwy sposób pozbyć się węglowodanów, bez względu na to jak bardzo jesteś w życiu zajęty". Czyż nie brzmi optymistycznie? ;)
Przepis na lekki jak chmurka chlebek, znany również jako bułeczki oopsie, nie jest autorstwa Lisy, jednak jej testy tego dość już wiekowego przepisu zainspirowały swego czasu do testów i mnie. Gdy zobaczycie jak łatwy jest przepis też zapragniecie go testować i szukać tej najlepszej wersji smakowej. Przepis na chlebek chmurkę prawdopodobnie pierwszy raz został opublikowany w 1972 roku w książce dr Atkinsa pod nazwą "Basic Diet Revolution Rolls" ("rewolucyjne bułeczki diety podstawowej"). Z tego, co pisze Lisa nazwa "Oopsie Rolls" ("bułeczki oopsie") po raz pierwszy pojawiła się na stronie, której twórcy określają sami siebie, jako miłośnicy bekonu :) - Your Lighter Side.
Chlebek jest niezwykle prosty, szybki i smaczny. Stanowi świetna bazę kanapek do pracy, do szkoły, w podróż. Kiedyś robiłam go bardzo często. Teraz ze względu na moje ograniczeni dietetyczne (dieta niskofosforanowa) rzadziej, bo zawiera cała jajka. Ale nadal pozostał jednym z moim ulubionym zamienników tradycyjnego pieczywa.
Składniki:
- 3 jajka
- twarożek 100 g
- sól
- twarożek 100 g
- sól
Tak, tylko tyle :) Plus Wasze dodatki, przyprawy, wedle uznania, wedle nastroju.
Lisa w swoim przepisie używa kremowego serka typu Filadelfia. Oryginalny przepis mówi o twarożku (cottage cheese). Ja próbowałam różnych serków i w zasadzie nie ma wielkiej różnicy jakiego użyjecie - ważne, żeby serek był dobrze zmiksowany z żółtkami.
Lisa w swoim przepisie podaje również winian potasu (cream of tartar), niektórzy używają proszku do pieczenia. Ja z reguły niczego nie dodaję.
Lisa w swoim przepisie podaje również winian potasu (cream of tartar), niektórzy używają proszku do pieczenia. Ja z reguły niczego nie dodaję.
"Personalizacja" i tajemnica chlebka polega na doborze odpowiednich przypraw. Bez nich chlebek ma dość jajeczny smak. Przyprawy skutecznie zabijają ten smak is sprawiają, że kanapeczka staje się najprawdziwszą w świecie pyszną kanapeczką :) Ja do ciasta z reguły dodaję nasiona czarnuszki, a z wierzchu chlebek posypuję sezamem. Można dodać, co kto lubi - tymianek, rozmaryn, czosnek w proszku i co tam chcecie.
Chlebek można przechowywać. Przez 24 godziny po upieczeniu trzymamy go w temperaturze pokojowej, a potem możemy przechowywać kilka dni w lodówce w nieco rozszczelnionym pojemniku. Można go też mrozić.
Wykonanie:
- oddzielić żółtka od białek
- zmiksować (albo dobrze wymieszać widelcem) żółtka z twarożkiem i dodać do masy przyprawy
- ubić białka na bardzo sztywno z szczyptą soli
- wymieszać delikatnie ubite białka z masą żółtkowo-serową
- wyłożyć blachę papierem do pieczenia i kłaść łyżką porcje w pewnej w odległości ok. 1,5 cm (rozleją się) piec w temp. 150 stopni C ok. 15-20 minut, aż się przyrumienią.
- zmiksować (albo dobrze wymieszać widelcem) żółtka z twarożkiem i dodać do masy przyprawy
- ubić białka na bardzo sztywno z szczyptą soli
- wymieszać delikatnie ubite białka z masą żółtkowo-serową
- wyłożyć blachę papierem do pieczenia i kłaść łyżką porcje w pewnej w odległości ok. 1,5 cm (rozleją się) piec w temp. 150 stopni C ok. 15-20 minut, aż się przyrumienią.
Zawartość tłuszczu i białka może być różna w zależności od rodzaju użytego sera. Węglowodanów są ilości śladowe ok. 2,8%.
Zostaw komentarz Cancel Reply