Jak zachować młodość na emeryturze
kwiecień 27, 2022
0 Komentarzy
Jak zachować młodość na emeryturze
Jak się odżywiać, by zatrzymać młodość, czyli absolutne „musisz to mieć” planujących aktywną emeryturę.
Zastanawiasz się co zrobić, żeby zatrzymać młodość albo ją przywrócić? Czy to w ogóle jest możliwe? Starzenie się jest nieuniknione. Jednak wiele możemy zrobić, by jego skutki dotykały nas mniej boleśnie.
Kiedy zapytamy ludzi w wieku 60+ o to, na ile lat się czują, jest wysoce prawdopodobne, że odpowiedzą, że psychicznie czują się wciąż młodzi, ale ich ciało ich zawodzi. Mają więcej wolnego czasu niż w młodości, mniej obowiązków, są niezależni, mają życiowe doświadczenie i wiedzą czego chcą. Ale ich ciało nie pozwala im czerpać z dobrodziejstw tego stanu. Spędzają swój wolny czas w gabinetach lekarskich, a zaoszczędzone pieniądze wydają na leki zamiast na realizowanie marzeń.
Starzenia nie da się odwrócić. Dlatego warto być świadomym tego, czego potrzebuje nasz organizm zanim zaczniemy doświadczać jego skutków.
Na pewno więc nie jesteś zbyt młody, by przeczytać poniższe rady.
U wielu z nas pierwsze odczuwalne zmiany w funkcjonowaniu organizmu pojawiają się po 40 roku życia. Zaczynamy dostrzegać, że nie jesteśmy już w stanie żyć na tak wysokich obrotach, jak 10-20 lat wcześniej. Wykonywaliśmy wymagającą pracę, wychowywaliśmy dzieci, spotykaliśmy się z przyjaciółmi i rodziną, i jeszcze wystarczało nam czasu i sił na hobby. Teraz połączenie tych wszystkich aktywności zaczyna się nam wydawać niemożliwe do zrealizowania, a próba pozostania równie aktywnym skutkuje poczuciem przemęczenia. To najwyższy czas, by zadbać o siebie.
Kości i stawy
Kiedy przekraczamy wiek 30 lat zaczynamy tracić masę mięśniową, a utrata masy kostnej stopniowo zaczyna przewyższać odbudowę kości. Dotyka to zarówno kobiety, jak i mężczyzn, i skutkuje zwiększającym się ryzykiem osteoporozy. Proces ten jest szczególnie intensywny u kobiet w wieku menopauzalnym, pomiędzy 40 a 50 rokiem życia. Z pomoc przyjdą ci przede wszystkim ćwiczenia fizyczne z lekkim obciążeniem, które stymulują regenerację kości.
Ponieważ problemem staje się również pogarszająca się elastyczność naszych mięśni, ćwiczenia fizyczne, przyniosą korzyść zarówno kościom, jak i mięśniom. Uprawiane regularnie pozwolą ci długo cieszyć się sprawnym ciałem, mimo upływu lat. Aby ćwiczenia przynosiły pożądane efekty niezbędna jest odpowiednia dieta.
Zapewnij sobie odpowiednią ilość wysokiej jakości białka, czyli takiego, które zawiera kompletny zestaw aminokwasów potrzebny naszemu organizmowi. Swoją dietę możesz wzbogacić preparatami z aminokwasami, w szczególności z pełnym zestawem aminokwasów/peptydów. Kolejne ważne dla zdrowych kości składniki to wapń i witamina D – dieta bogata w nabiał i zielone warzywa liściaste dostarczy ci wapnia, a tłuste ryby morskie będą doskonałym źródłem witaminy D. Ponadto, kwasy omega-3 (EPA i DHA) z oleju z ryb również wspierają regenerację kości i mięśni. Badania naukowe pokazują, że kwasy omega-3 hamują produkcję osteoklastów (komórek „pożerających” kości) i stymulują produkcję osteoblastów (komórek odbudowujących kości). Z pomocą przyjdą również wywary mięsne na kościach, skórach i chrząstkach, które dostarczą nam aminokwasów niezbędnych do odbudowy kolagenu.
Energia
Na pewno doskonale pamiętasz czasy, gdy mogłeś bawić się do późnej nocy, a rano wstawałeś pełen energii do pracy. A teraz jedna “zarwana” noc skutkuje zmęczeniem nie “do nadrobienia” przez cały tydzień. Co się stało? Za produkcję energii w naszym organizmie odpowiedzialne są organelle komórkowe nazywane mitochondriami. Mitochondria bez przerwy produkują energię wykorzystywaną do każdego procesu metabolicznego w naszym ciele. Działanie mitochondriów zależy od szeregu enzymów, których ilość i wydajność spada z wiekiem. Kluczowym enzymem biorącym udział w produkcji energii w mitochondriach jest koenzym Q10 (CoQ10). CoQ10 jest również antyoksydantem chroniącym nasze komórki przed stresem oksydacyjnym. Kiedy spada ilość CoQ10 procesy prowadzące do starzenia się organizmu przyspieszają, pojawiają się uszkodzenia komórek, których organizm nie nadąża naprawiać, a nasze organy zaczynają szwankować. Szczyt produkcji Co10 przypada na nasze lata 20-ste, po osiągnięciu 30 roku życia zaczyna stopniowo spadać.
Żywność pochodzenia roślinnego jest bardzo uboga w CoQ10, najwięcej tego enzymu zawiera podroby zwierzęce. Niestety z diety jesteśmy w stanie zapewnić naszemu organizmowi zaledwie 10% potrzebnego CoQ10. Co gorsza, większość suplementów dostępnych na rynku zawiera utlenioną, “zużytą” formę tego enzymu, czyli ubiquinon. Suplementacja ubiquinonem jest nieefektywna. W suplementach poszukuj aktywnej (zredukowanej) formy CoQ10, czyli ubiquinolu.
Oczy
Kiedy osiągamy wiek 40 lat wielu z nas zaczyna dostrzegać, że ma trudności z wyraźnym widzeniem małych liter i jesteśmy zmuszeni zacząć używać okulary do czytania. Jest to naturalne zjawisko spowodowane sztywnieniem soczewki oka wraz z wiekiem. Kiedy zaczynamy u siebie dostrzegać takie objawy to znak, że najwyższy czas poważnie zająć się zdrowiem swoich oczu. Z czasem degeneracja soczewki może się pogłębić na tyle, że dochodzi do jej zmętnienia, nazywanego zaćmą i konieczna jest interwencja chirurgiczna. Ponadto, nasze oczy są z wiekiem bardziej narażone na poważne schorzenia takie, jak jaskra, degeneracja plamki żółtej czy zespół suchego oka. Oko ludzkie jest szczególnie wrażliwe na uszkodzenia wolnymi rodnikami, które powstają w trakcie normalnego metabolizmu, ale również są efektem działania niekorzystnych, często nieuniknionych, czynników zewnętrznych takich, jak dym papierosowy, zanieczyszczenia powietrza, czy promieniowanie UV.
Dlatego warto zadbać o odpowiednią dostawę jednego z kwasów omega-3 – DHA. DHA jest niezbędnym składnikiem budulcowym w siatkówce oka i odgrywa ważną rolę modulującą funkcjonowanie oka. DHA jest bardzo wrażliwy na utlenianie, stąd oko, które jest bogate w ten kwas tłuszczowy, jest szczególnie narażone na działanie wolnych rodników. Dlatego oprócz żywności bogatej w DHA (olej z ryb morskich) zapewnij sobie odpowiednią dostawę antyoksydantów takich, jak witamina E (alfa- i gamma-tokoferole) astaksantyna oraz inne karotenoidy (luteina i zeaksantyna). Tak więc dieta chroniąca oczy przed starzeniem powinna być bogata w tłuste ryby morskie i tran oraz warzywa i niskocukrowe owoce.
Pamięć i funkcje poznawcze
Na koniec ostatni, ale nie mniej ważny punkt na naszej liście zapewniającej długą młodość – mózg. Przez całe życie zachowuje zdolność do regeneracji, choć z wiekiem ulega ona ograniczeniu. Nie jesteśmy jednak skazani na pogorszenie zdolności poznawczych wraz z wiekiem. Wiele badan pokazuje, że nasz mózg jest w stanie uczyć się, przyswajać nowe fakty i umiejętności przez całe nasze życie. Ma to jednak miejsce pod warunkiem dostarczania mu odpowiednich składników odżywczych oraz regularnym ćwiczeniom intelektualnym. I również w tym przypadku twoim wielkim sprzymierzeńcem są kwasy omega-3. Podobnie, jak w siatkówce oka, w mózgu w dużych ilościach występuje DHA, który odgrywa ważną funkcję zarówno strukturalną, jak i bierze udział w procesach zachodzących w mózgu. Nie należy jednak zapominać o drugim kwasie omega-3 – EPA, który wprawdzie występuje w mózgu w mniejszych ilościach, jednak jego niedobór jest kluczowym czynnikiem ryzyka upośledzenia funkcji poznawczych mózgu.
Nie jesteśmy w stanie odwrócić procesu starzenia się ale jesteśmy w stanie zmniejszyć jego wpływ na nasze życie. Sekret tkwi w tym, by zacząć o to dbać odpowiednio wcześnie. Warto pomyśleć o tym już w młodości, by potem nie żałować braku podjęcia działań patrząc wstecz.
Czy warto?
Twój mózg będzie ci wdzięczny nie tylko za dostarczenie mu kwasów omega-3. Badania naukowe pokazują, że odpowiednia dostawa przyswajalnych witaminy z grupy B, w szczególności B6, B12 i folianu, zmniejsza ryzyko demencji. Ochronnie działają na mózg również antyoksydanty takie, jak witamina C i E, kwas alfa-liponowy i koenzym Q10. Również cynk, mangan, miedź i selen zapewniają aktywność mózgu na prawidłowym poziomie. Nie bez znaczenia jest także acetylo-L-karnityna, która stymuluje produkcję glutationu odpowiedzialnego za oczyszczanie mózgu z toksyn.
Zostaw komentarz Cancel Reply