Zupa krem z pieczarek
marzec 29, 2021
2 Komentarzy
Zupa krem z pieczarek
Lubicie zupę pieczarkową? Ja nigdy nie przepadałam. Powód - nigdy wcześniej nie jadłam TEJ zupy pieczarkowej, a dokładniej kremu z pieczarek.
Ujmę to tak - tak zupa tak świetnie smakuje, jak źle wygląda :)
Kolor nie zachwyca. Powiem wprost - z koloru ta zupa to coś pomiędzy brudną ścierką a... nie wiem czym :) Taki urok pieczarki. Z całej zupy najprzyjemniej się prezentuje świeża natka pietruszki. I tu się kończą wady tej zupy. Zniewalający zapach, cudownie kremowa konsystencja. I TEN smak. A do tego pożywna i niskowęglowodanowa.
Poniższy przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z... czeluści internetu :) Z jednej z wielu strono z tysiącami przepisów. Tym razem nie stoi za nim żadna konkretna strona, której autor/autorka mają swoją ciekawą historię związaną ze zdrowiem. Znalazłam ten przepis przypadkowo, na szybko w desperacji poszukując inspiracji na to, co było w lodówce, a były akurat pieczarki. Skład mi odpowiadał, zrobiłam, zjedliśmy i od tej pory stała się ulubioną zupą całej rodziny. Zrobiłam ją już tyle razy, za każdym razem wkładając do niej te same wprawdzie składniki ale bez jakiejś konkretnej miary, ile mi do ręki wpadło. Ta zupa wiele wybacza :) Jej tajemnicą są przyprawy. Już nawet nie wiem gdzie znalazłam ten przepis ale jest tak pyszny, że dzielę się.
Składniki (3 porcje):
- 1/2 średniej cebuli
- 1/2 l bulionu domowej roboty (zawsze mam w zamrażalniku kilka porcji, takiego tłuściutkiego)
- 300-400 g pieczarek
- 1 ziemniak (średni lub 2 małe) - osoby na diecie keto mogą zrezygnować z ziemniaka (zupa będzie mniej gęsta) lub zamiast dodać odtłuszczoną mąkę lnianą w celu uzyskania gęstszej konsystencji
- 2 łyżki masła
- 100-150 ml śmietany 30% (takiej bez dodatków)
- 4 listki laurowe (najlepiej świeże prosto z krzaka, mam taki u siebie w doniczce, pachnie cudnie)
- 5-7 kulek ziela angielskiego
- sól himalajska do smaku, świeżo mielony pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki
Wykonanie:
- masło podgrzać w wysokim rondlu,
- pokroić cebulę i zeszklić na maśle
- pieczarki i ziemniak obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli, posolić
- po 5 minutach wlać bulion, zagotować, dodać przyprawy (liście laurowe i ziele angielskie)
- gotować aż zmiękną składniki
- wyłowić z zupy liście laurowe i ziele angielskie, wlać do blendera, zmiksować na gładki krem
- dodać śmietanę i ponownie zagotować - ja dodaję śmietanę mniejszymi porcjami (np. po 50 ml), sprawdzam smak i konsystencję
- zdjąć z ognia i rozlać do miseczek/talerzy
- na talerzu posypać świeżo siekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
Ja podaję ją z grzankami z jasnego chleba niskowęglowodanowego Helles od AdamsBrot.
zupy kremy to idealne jedzenie, treściwe mogą być, super smak, ja robię w robocie kuchennym, moment i taka zupa postoi parę dni, mam SAM COOK PSC-11
o sam cooka, mam fajnie bo dużo używam a nie stępił się