Ciasteczka maślane z masłem orzechowym i malinami
wrzesień 09, 2020
0 Komentarzy
Ciasteczka maślane z masłem orzechowym i malinami
Poniższy przepis na ciasteczka zaczerpnięty jest od Swedisketo, założycielki szwedzkiej firmy o znaczącej nazwie :) - The Friendly Fat Company (dosłownie "Firma z przyjaznym tłuszczem"). Swedishketo to fanka tłuszczu, przeciwniczka cukru i żywieniowa wojowniczka. Zdarza mi się często do niej zaglądać i czerpać inspirację.
Maślane ciasteczka od Swedisketo to jedna z jej wersji keto popularnych szwedzkich ciasteczek "Hallongrottor". Hallon czyli po szwedzku malina. U mnie była już i malina, i owoce leśne a nawet powidła śliwkowe. Podjęłam również próbę różnych modyfikacji przepisu. W przepisie oryginalnym mamy mąkę migdałową i mąkę kokosową. Ciasteczka pieką się bardzo krótko - 8 minut, więc impakt wysokiej temperatury na nienasycone kwasy tłuszczowe w mące migdałowe nie trwa długo.
Poniżej wersja oryginalna oraz jedna z moich prób z mniejszą zawartością mąki migdałowej. Ta pierwsza wersja jest idealna na świeżo, tuż po upieczeniu. Druga zyskuje na smaku na drugi dzień, a nawet na trzeci, można więc zrobić na zapas :)
Oryginalny przepis
Składniki (12 ciasteczek):
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1,1 dl mąki migdałowej
- 1,1 dl mąki kokosowej
- 0,5 dl erytrytolu, ja użyłam 0,3 dl erytrytolu ze stewią od PURE&good - do kupienia tu: Erytrytol ze stewią 275 g
- 1 łyżeczka wanilii
- masło orzechowe bez cukru, bez soli i bez oleju palmowego, ja stosuję masło orzechowe naturalne BasiaBasia od Alpi, do kupienia tu; BasiaBasia krem orzechowy naturalny
- malinowy dżem - u mnie malinowy lub z owoców leśnych ze stewią od PURE&good - do kupienia tu: Malina ze stewią Owoce leśne ze stewią , lub domowej roboty powidła śliwkowe bez cukru (dostałam w prezencie, pysznie aromatyczne i kwaśne)
Wykonanie:
- wymieszać suche składniki
- dodać masło i wyrobić ciasto
- chłodzić w lodówce przez 30 min
- uformować 12 kulek, umieścić je na papierze do pieczenia, spłaszczyć i zrobić zagłębienie
- zagłębienie wypełnić masłem orzechowym a na wierzch masła odrobina wspomnianych dżemów
- piec w temperaturze 170 stopni C przez 8 minut - ciasteczek należy pilnować, bo mogą się ekspresowo spalić
- po wyjęciu z piekarnika schłodzić i dopiero po schłodzeniu zdjąć z blachy.
Wartości odżywcze (1 ciasteczko) - 125 kcal, 1 g węglowodanów, 12 g tłuszczu, 3 g białka.
Moja wersja, ta na p[później :)
Składniki (15 ciasteczek):
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 0,6 dl mąki migdałowej
- 2 dl mąki kokosowej
- 0,4 dl erytrytolu ze stewią
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka wanilii
- masło orzechowe bez cukru, bez soli i bez oleju palmowego,
- malinowy lub inny dżem bez cukru
Wykonanie:
- utrzeć jajko z erytrytolem i wanilią
- wymieszać pozostałe suche składniki
- do suchych składników dodać masło i jajko z erytrytolem, wyrobić ciasto
- chłodzić w lodówce przez 30 min
- uformować 15 kulek, umieścić je na papierze do pieczenia, spłaszczyć i zrobić zagłębienie
- zagłębienie wypełnić masłem orzechowym a na wierzch masła odrobina wspomnianych dżemów
- piec w temperaturze 170 stopni C przez 8 minut - ciasteczek należy pilnować, bo mogą się ekspresowo spalić
- po wyjęciu z piekarnika schłodzić i dopiero po schłodzeniu zdjąć z blachy.
Zostaw komentarz Cancel Reply