Keto nachosy
grudzień 30, 2020
1 Komentarzy
Keto nachosy
Jesteś na diecie niskowęglowodanowej a lubisz nachos, chipsy itp.? Nie ma problemu :)
Poniższy przepis to doskonały przykład na to, żę ser z powodzeniem może zastąpić w naszej kuchni mąkę pszenną i gluten.
Niskowęglowodanowe nachosy, świetnie smakują solo, jak i z guacamole lub innym dipem. Są świetnym pomysłem na młodzieżowe przyjęcie, kameralnego Sylwestra czy wieczór filmowy we dwoje. Twoi goście nawet nie będą podejrzewać, że w Twoich nachosach nie ma grama mąki.
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego, którego autorką jest Katrin Nürnberger: SugarFreeLondoner. Tego samego, z którego piekę prezentowane Wam już niskowęglowodanowe bułeczki cynamonowe.
Przepis na bułeczki znajdziecie tu: Bułeczki cynamonowe bez mąki i cukru
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, w którym znajdziecie suplementy na tarczycę.
Składniki:
- 200 g tartej twardej mozzarelli (można wymieszać z innym twardym serem, z przewagą mozzarelli)
- 75 g mąki migdałowej
- 2 łyżki mielonej babki płesznik (jeśli nie mam babki dodaję mielone siemię lniane, nadaje się doskonale)
- szczypta soli
- przyprawy wedle uznania - ja dodaję sproszkowany czosnek i paprykę.
Wykonanie:
- podgrzać piekarnik do 180 stopni C (ja podgrzewam do 160 stopni C, taką temperaturę z reguły stosuję przy wypiekach z maką migdałową w celu ochrony przed nadmiernym utlenianiem)
- rozpuścić mozzarellę w mikrofalówce (ja nie używam mikrofalówki, podgrzewa na wolnym ogniu w garnku, intensywnie mieszając)
- dodać mąkę migdałową, babkę płesznik/siemię lniane, sól i przyprawy, wymieszać na gładką masę (trochę się trzeba napracować żeby połączyć składniki z serem)
- masę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na jak najcieńszą warstwę (im cieńsza tym bardziej chrupiący efekt)
- pokroić w dowolne kształty i piec tak, by się z sobą nie stykały z sobą
- piec kilka minut (5-8).
Można użyć jakiegoś innego sera żółtego?