Kolagen

1. Peptydy kolagenowe wpływają korzystnie na zdrowie układu kardiowaskularnego.

Autorzy metaanalizy badań naukowych wskazują, że peptydy kolagenowe wpływają korzystnie na poziom cholesterolu LDL i ciśnienie krwi. U badanych stwierdzono również mniejszy udział tkanki tłuszczowej. Ponadto korzystny wpływ peptydów kolagenowych na stawy przyczynia się do większej aktywności fizycznej badanych a to generuje dalsze korzyści dla zdrowia.

Żródło: British Journal of Nutrition 2023, 129(5):779-794

Kwasy Omega-3

1. Kwasy omega-3 spowalniają procesy starzenia.

W ramach projektu DO-HEALTH badano wpływ suplementacji kwasów omega-3 na nasz zegar biologiczny. Badania pokazały, że suplementacja 1 g kwasów omega-3 dziennie spowalnia nasz zegar biologiczny, a tym samym przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia. Dodatkowo stwierdzono, że połączenie kwasów omega-3 z suplementacją witaminy D3 i regularną umiarkowaną aktywnością fizyczną przyczynia się do jeszcze lepszych efektów.

Żródło: Nature Aging 2025, 5:376–385

2. Kwasy omega-3 spowalniają postęp raka prostaty.

W projekcie badawczym CAPFISH-3 sprawdzano wpływ niskiej zawartości kwasów omega-6 przy równoczesnej wysokiej zawartości kwasów omega-3 w diecie na rozwój raka prostaty, ryzyko przerzutów i zgonu chorych. Sprawdzano poziom wskaźnika szybkości proliferacji raka, białka Ki-67. Badania w ramach CAPFISH-3 pokazały, że dieta z niską zawartością omega-6 i suplementacja omega-3 przez 1 rok znacząco obniżały poziom białka Ki-67 i dawały większe szanse na wyleczenie chorym.

Żródło: Journal of Clinical Oncology 2024, 43(7):800-809

3. Kwasy omega-3 (zwłaszcza EPA) zmniejszają ryzyko demencji.

EPA (kwas eikozapentaenowy) wpływa korzystnie na funkcje poznawcze naszego mózgu. Wyniki dużych badań kohortowych (blisko 500 tys. uczestników) wskazują, że istnieje silniejsza zależność pomiędzy ryzykiem demencji a poziomem EPA niż poziomem DHA. Zależność ta była szczególnie widoczna u mężczyzn powyżej 60 roku życia. 

Źródło: Nutrients 2023, 15(23):4896

Witamina B

1. Aktywne witaminy B6, B9 i B12 mogą spowolnić postęp jaskry.

Naukowcy z Karolinska Instutet w Sztokholmie, zwrócili uwagę na potencjalnym związkiem homocysteiny z uszkadzaniem nerwu wzrokowego, który przyczynia się do utraty wzroku z powodu jaskry. Homocysteina jest już powszechnie znana jako czynnik ryzyka rozwoju choroby miażdżycowej. Naukowcy uważają, że wysoki poziom homocysteiny nie jest przyczyną, a raczej konsekwencją choroby zaś jej przyczyną może być zaburzenie w metabolizmie witamin B6, B9 i B12, które są niezbędne również do utrzymywania prawidłowego poziomu homocysteiny. 

Źródło: Cell Reports Medicine 2025, 6(5): 102127

Witamina D

1. Niski poziom witaminy D3 w I-ym trymestrze ciąży zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu. 

Badania prowadzone przez naukowców z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii pokazują, że niski poziom witaminy D w pierwszym trymestrze ciąży wiąże się z wyższym ryzykiem przedwczesnego porodu oraz wolniejszym wzrostem płodu w próżniejszych etapach ciąży.

Żródło: The American Journal of Clinical Nutrition 2025, 121(2): 376-384

2. Regularna, długoterminowa suplementacja witaminy D3 chroni telomery.

Badania prowadzone w ramach projektu VITAL pokazały, że regularna długoterminowa suplementacja 2000IU witaminy D3 działa ochronnie na telomery i pomaga zachować ich długość. Telomery to powtarzające się sekwencje DNA znajdujące się na końcach chromosomów i pełniące funkcje ochronne chromosomów. Telomery ulegają stopniowemu skracaniu podczas podziałów komórkowych, ich długość jest uważana za wskaźnik wieku biologicznego a ich skrócenie wiąże się z procesami starzenia i wzrostem ryzyka chorób związanych z wiekiem. 

Źródło: The American Journal of Clinical Nutrition 2025, S0002-9165(25)00255-2

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

WITAMY W NASZYM SKLEPIE

Podaj adres e-mail użyty do rejestracji. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania hasła.